Als forest therapy guide, opgeleid door de ANFT, begeleid ik Shinrin-yoku (bosbad) sessies in de natuur. Wandelingen in een heel langzaam tempo waar je echt ervaart wat er op dat moment is. Als gids zorg ik voor een veilige bedding waar je helemaal jezelf kunt zijn. Ik open de deur en de natuur is de therapeut. In een wandeling ervaar je een tijd buiten de normale tijd, waarin de mogelijkheid van genezing en groei wordt versterkt. Het is heilzaam om tijd te nemen en je onder te dompelen in de atmosfeer van het bos, het park, de zee, de duinen of de heide. Het is heilzaam om tijd voor jezelf te nemen in deze hectische tijd waarin er heel veel van je gevraagd wordt, je vaak achter een beeldscherm zit en je continue aan staat en geprikkeld wordt om in actie te komen. Als mens hebben we vroeger echter altijd in verbinding met de natuur geleefd, en volgden we de cycli van de seizoenen. Nu zitten we met name binnen en hebben we veel minder contact met onze zintuigen, en dus ook met het nu. In een bosbadsessie helpt de natuur je bewust te worden van de intelligentie van je hart en je ziel. En kun je de verbinding voelen met de natuur, met de more than human world.  Met jouw ware natuur. In een bosbadsessie ga je Back2nature.

De structuur van bladeren, de wind door je haar, de geur van het bos. Iedere boom, bloem en grasspriet is anders, ieder bos heeft zijn eigen sfeer en ecosysteem. De vogels, de mieren, de paddenstoelen, alles werkt met elkaar samen. Als je buiten bent, en je omringt met de natuur, je openstelt voor wat er is, dan gebeurt er iets bijzonders. De geur, de geluiden, de verschillende kleuren doen iets met je. Je hoofd is iets minder aan zet, je voelt je rustiger worden met ieder stap die je zet. Op het moment dat je je tempo vertraagt, en tijd neemt om te ervaren wat er om je heen is ben je in het moment. Via je zintuigen beland je in het nu.

Ik zou iedereen die nieuwsgierig is naar het effect van forest therapy aanraden om een bosbadsessie met Linde te doen. Begeleid door haar kalme, rustgevende stem en het verkennen van de uitnodigingen om te ervaren wat er is en nog dieper te voelen, gaf het me een gevoel van sereniteit en dankbaarheid dat me nog lang na de wandeling bijbleef. Linde wist hoe ze intuïtief aan kon sluiten bij waar ik was tijdens de wandeling. Het was een complete en zeer persoonlijke reis van zowel herstel als spel.

Sidsel Solmer Eriksen

Wat kun je verwachten van een bosbadsessie met Linde?

In een bosbadsessie wandel je 2,5 à 3 uur in een heel langzaam tempo in de natuur. Ik vertel iets over de plek waar je bent en geef je verschillende uitnodigingen die je in contact brengen met je zintuigen en de natuur. Stap voor stap luister je naar je eigen lichaam en ervaar je wat er is. Alles is welkom, je hoeft niets te bereiken, niet te presteren, alleen maar te zijn. De natuur fungeert als een spiegel, zij zal je laten zien en laten ervaren wat er is. Je hoeft niets te fixen, te veranderen of te verantwoorden. Alles is goed. Ik vertrouw op de wijsheid van de natuur. Zij ondersteunt en helpt je. En ik ben er als getuige bij. De wandeling wordt afgesloten met een theeceremonie waar we thee drinken die gemaakt is van kruiden of planten van die plek en iets lekkers erbij. Tijdens de wandeling kom je in contact met de natuur op een andere manier dan je gewend bent. De wandeling maak je voor jezelf, en na iedere uitnodiging delen we kort wat we hebben ervaren. Juist door het langzame tempo komt je denken tot rust en heb je meer contact met je lichaam en het nu. Ik begeleid 1 op 1, groepssessies en remote sessies. Boek een bosbadsessie op Eventbrite of neem contact met me op als je een eigen bosbad sessie wil ervaren. Dat kan 1 op 1 of met een groep van maximaal 10 personen.

Ik open de deur naar je zintuigen, de natuur is de therapeut

Hoe kleed je je voor een bosbadsessie?

Je hebt geen zwemkleding nodig voor een bosbad. Je baadt namelijk in de atmosfeer van de natuur, in de geuren, geluiden, vormen, kleuren en smaken van die plek. Het is wel aan te raden om je lekker warm aan te kleden, draag verschillende laagjes en neem eventueel een regenjas en regenbroek mee zodat je je tijdens de wandeling comfortabel blijft voelen. Door het langzame tempo kan je lichaam sneller afkoelen dan je gewend bent van een gewone wandeling in de natuur. 

Waar komt forest therapy vandaan?

Forest therapy is gebasseerd op het Japanse Shinrin-yoku. In de jaren 80 ging het in Japan namelijk behoorlijk mis met de gezondheid en wellbeing van de mensen. De computer deed zijn intrede en steeds meer mensen zaten urenlang achter het scherm en bewogen veel minder. Veel mensen werden ziek, kregen een burn-out en struggelden met allerlei lichamelijke en geestelijke ongemakken. De regering heeft toen een grootschalige gezondheidscampagne opgezet en startte verschillende onderzoeken naar het heilzame effect van de natuur op de mens. In de uitgestrekte bossen van Japan zijn nu bosbadpaden aangelegd waar veel mensen heen gaan om te ontspannen en aandacht te hebben voor hun gezondheid en wellbeing. Shinrin-yoku wordt in Japan medisch aangevlogen. Voordat je aan een bosbadsessie begint wordt je bloeddruk gemeten en je speeksel onderzocht. Na afloop wordt dat opnieuw gedaan.

Wat zijn de effecten van een bosbadsessie?

Resultaten van onderzoeken laten zien dat de bloeddruk kan dalen, je je rustiger en gelukkiger kan voelen en je meer contact hebt met jezelf en de natuur. Je voelt je energieker, je slaapt beter en je immuunsysteem kan een boost krijgen. Je stresshormonen verminderen en je ervaart meer focus en creativiteit.

Fytonciden

Er is onderzoek gedaan naar verdedigingsmechanismen van bomen. Op het moment dat een boom aangevallen of belaagd wordt door bijvoorbeeld insecten dan scheidt de boom stoffen uit die de boom kan beschermen en die een waarschuwingssignaal zijn voor andere soortgenoten in de omgeving. Deze bomen kunnen zich dan alvast wapenen tegen de insecten of indringers die eraan komen. Fytonciden zijn de essentiële oliën van bomen die veel geneeskrachtige eigenschappen hebben. Het zijn de chemicaliën die de activiteit van de natural killer (NK) cellen in het menselijk lichaam stimuleren. NK-cellen zijn kankerbestrijdende proteïnen die letterlijk tumor- en viruscellen zoeken en vernietigen. Er is doorlopend onderzoek naar deze geneeskrachtige eigenschappen van fytonciden. Lees meer over wetenschappelijk onderzoek naar forest bathing en fytoncides [artikel in het Engels].

Wil je een bosbadsessie ervaren? Met een groep een wandeling boeken, of op afstand een wandeling met mij maken? Dat kan! Boek hier een bosbadsessie met mij of stuur mij een email.

Linde is een gevoelige, intuïtieve, zachte en prachtige gids.  Ik ben nog steeds verwonderd over hoe ik deze ervaring kon hebben met haar in Nederland en ik in Canada. Ik voelde me zo verbonden met haar, met de natuur om me heen, en met mezelf.  Ik ging de ervaring in met het gevoel dat ik niet helemaal lekker in mijn vel zat en ik kwam er blij en veel lichter uit.  Dank je wel Linde voor je zachtheid, je tijd, en de kans om op een nieuwe manier in het bos te zijn! 

– Lisa Nackan

Voor jou

Wil je even tijd voor jezelf? Weg bij je scherm en je ogen en je lijf tot rust laten komen in de natuur? Kies dan voor een bosbadsessie met Linde. Kijk hier voor de geplande wandelingen of neem contact op voor de mogelijkheden.

Voor organisaties

Vandaag de dag hebben we steeds meer afspraken achter elkaar gepland. Hebben we vergaderingen met elkaar via beeldschermen en ontmoeten we elkaar minder in de wandelgangen of bij het koffieapparaat of tijdens de lunch. Tijd om te ontspannen tussen al die vergaderingen in hebben we nauwelijks en veel mensen ervaren een overload aan prikkels, aan een continue druk aan een gebrek aan tussentijd die heilzaam en gezond is en broodnodig. Als je wil dat je team gelukkig is, goed in hun vel zit en echt een bijdrage kan leveren, dan is het bealngrijk om health en wellbeing in je programma op te nemen. Om je werknemers de tussentijd te laten ervaren. Weg van het beeldscherm en de bureaustoel, en in de natuur, in hun lijf en hart. Als je je team echt een mooi cadeau wilt geven, gezondheid en wellbeing als vast onderdeel in je hr programma wilt opnemen, denk dan aan de kracht en focus die een bosbad aan je medewerkers kan geven. Als vast onderdeel van je hr beleid, of als verjaardagscadeau, teamuitje of onderdeel. Van een heisessie. Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. 

Onderzoek

Overmatige stress kan een rol spelen bij hoofdpijn, hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes, huidaandoeningen, astma, artritis en vele andere kwalen. Bosbaden verhoogt het parasympatische zenuwstelsel, de hartslag vertraagt, je ervaart meer rust en de darm- en klieractiviteiten kunnen hun werk beter doen. Als je continue onder druk staat komen cortisol en andere stresshormonen in het lichaam vrij. Overmatige blootstelling aan deze chemische stoffen kan het risico op angst, depressie, hartziekten, gewichtstoename en geheugen- en concentratiestoornissen verhogen. Lees meer over wetenschappelijk onderzoek.